Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη μέρα που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το AEL FC ARENA και μια ολόκληρη δεκαετία έκλεισε φέτος, το 2015, από τότε που ξεκίνησε – για πρώτη φορά δημόσια – η κουβέντα για το «νέο γήπεδο της ΑΕΛ». Με αφορμή την επέτειο, το “Sportlarissa” άνοιξε τα κιτάπια του και σας παρουσιάζει μέσα από φωτορεαλιστικές εικόνες τα πολλά… πρόσωπα του γηπέδου της ΑΕΛ, από τότε που ξεκίνησε ως ανακατασκευασμένο Αλκαζάρ, για να μεταμορφωθεί σε υπερσύγχρονο κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου και να πάρει την τελική μορφή του AEL FC ARENA, που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.
Το «Νέο Αλκαζάρ»
Στις 14 Μαϊου του 2005, ο Κώστας Πηλαδάκης μέσα σε κλίμα ευφορίας που δημιουργεί η επικείμενη επιστροφή της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία, παρουσιάζει στο ξενοδοχείο “Imperial” το πλάνο του για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΛ. Η μελέτη αφορά στην ανακατασκευή του Σταδίου Αλκαζάρ. Μεταξύ των παρευρισκομένων και η αποστολή της ομάδας, που στα μισά αναχωρεί για την Καστοριά, όπου την επομένη θα έδινε ένα ντέρμπι το οποίο έμελε να μείνει στην ιστορία…
Τα σχέδια κάνουν λόγο για μετατροπή του Σταδίου Αλκαζάρ σε αποκλειστικά ποδοσφαιρικό γήπεδο με χωρητικότητα 16.500 θεατών και πρόβλεψη για δυνατότητα επέκτασης στις 31.500, εφόσον το έργο εντασσόταν στο φάκελο διεκδίκησης του EURO 2012.
Το πλάνο προβλέπει ένα διάζωμα κερκίδων στεγασμένο, 20 σουίτες, εστιατόριο με θέα στον αγωνιστικό χώρο, 8 αναψυκτήρια για τους θεατές, εμπορικούς χώρους σε έκταση 6.500 τ.μ. και 600 θέσεις στάθμευσης. Το κόστος έχει προϋπολογιστεί στα 21.450.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου θα γινόταν στα 2/3 της με δανεισμό και στο υπόλοιπο 1/3 με ίδια κεφάλαια.
Στον Πυρήνα Β’
Όμως, από την ίδια, κιόλας, εκδήλωση πέφτει στο τραπέζι η ιδέα του Πυρήνα Β’.
Μετά από πολλές επαφές και ζυμώσεις, ο Κώστας Πηλαδάκης και οι συνεργάτες του – με την παρότρυνση της πλειοψηφίας των τοπικών φορέων – εγκαταλείπουν το πλάνο ανακατασκευής του Αλκαζάρ (που παρουσιάζει αρκετούς χωροταξικούς περιορισμούς) και καταλήγουν στη λύση του Πυρήνα Β’.
Το δέος και ο ενθουσιασμός χτυπάνε… βυσσινί, καθώς ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ, παρουσιάζει το εντυπωσιακό προσχέδιο ενός υπερσύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου με συρόμενη οροφή, που θα καθιστούσε το νέο γήπεδο της ΑΕΛ ένα από τα ελάχιστα στεγασμένα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το γήπεδο θα είχε χωρητικότητα 21.000 θεατών με δυνατότητα επέκτασης στις 30.000. Το κόστος είχε προϋπολογιστεί στα 41.000.000 ευρώ, από τα οποία το 70-80% θα κάλυπτε η τράπεζα «Marfin» με ομολογιακό δάνειο, μετατρέψιμο σε μετοχές.
Αγγλικού Τύπου
Καθώς οι διεργασίες προχωρούν και η ιδέα ωριμάζει, διαπιστώνεται ότι η περίπτωση του στεγασμένου με συρόμενη οροφή γηπέδου παρουσιάζει μια σειρά από σημαντικά μειονεκτήματα. Δυο από τα βασικότερα είναι η εκτόξευση του κόστους κατασκευής και οι δυσκολίες στη συντήρηση του χλοοτάπητα, αφού η οροφή – αν και συρόμενη – στερεί ουσιαστικά το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της έκθεσης στον ήλιο.
Έτσι τον Μάρτιο του 2006 ο Κώστας Πηλαδάκης παρουσιάζει μια νέα μελέτη. Ούτε αυτή, όμως, επρόκειτο να είναι η τελική. Είναι, πάντως, σχετικά κοντά στην τελική σημερινή μορφή του AEL FC ΑRΕΝΑ, τουλάχιστον όσον αφορά στο κυρίως γήπεδο και όχι στην εγκατάσταση συνολικά.
Στροφή σε γήπεδο «αγγλικού τύπου», λοιπόν, χωρητικότητας περίπου 20.000 θεατών, με 4 αυτόνομες κερκίδες, πυλώνες φωτισμού στις 4 γωνίες (στους κενούς χώρους μεταξύ των κερκίδων), 31 σουίτες και εστιατόριο στο κτίριο VIP πίσω από τη δυτική κερκίδα και 2 ηλεκτρονικούς πίνακες. Στον περιβάλλοντα χώρο, εκτός από τις 1.200 θέσεις στάθμευσης, προβλεπόταν να αναπτυχθούν εμπορικοί χώροι επιφάνειας 16.000 τ.μ., υπαίθριο θέατρο 1.500 θέσεων, 2 ανοιχτοί κινηματογράφοι, γήπεδα τένις, καθώς και αθλητικοί ξενώνες δυναμικότητας 100 κλινών. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου μιλούσε για 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών.
Οι άλλες εκδοχές
Οι διαδικασίες ξεκινούν, αλλά προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Η πρώτη υπουργική υπογραφή μπαίνει στις 24 Αυγούστου του 2007 και αφορά σε έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου. Μέχρι τις 23 Ιουνίου του 2009, οπότε και γίνεται τελετή θεμελίωσης μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, μεσολαβούν δυο χρόνια γεμάτα αναμονή, διεργασίες, πιέσεις, αντιδικίες, αγώνες, συλλογή υπογραφών, συλλαλητήρια και πολλά ερωτηματικά.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, στο εσωτερικό της ΑΕΛ, επανέρχεται το δίλημμα: Γήπεδο αγγλικού τύπου με 4 αυτόνομες εξέδρες ή ενιαία κερκίδα και κλειστό περιμετρικά; Επικρατεί η πρώτη επιλογή και το πρότζεκτ συνεχίζει στον δρόμο που μπήκε τον Μάρτιο του 2006.
Παράλληλα, βγαίνει στο φως μια νέα, τροποποιημένη εκδοχή του νέου γηπέδου. Η διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο προσχέδιο είναι ότι ο φωτισμός έχει ενσωματωθεί πλέον στα στέγαστρα των 4 κερκίδων, στην προέκταση των οποίων στεγάστρων έχει προστεθεί και σκίαστρο.
Η τελική μακέτα του γηπέδου που επρόκειτο να ονομαστεί AEL FC ARENA παρουσιάζεται με κάθε επισημότητα σε ειδική εκδήλωση τον Μάιο του 2010.
πηγή:SportLarissa.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου