Ο έλεγχος της ΑΕΛ!

Η ΑΕΛ πήρε τεράστια νίκη ενάντια στον Ολυμπιακό με 1-0 και η απόδοση των ποδοσφαιριστών της όπως είναι λογικό ξεπέρασαν τουλάχιστον το μέτριο για να φτάσει αυτή η επικράτηση. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας έδειξαν την κατάλληλη θέληση που χρειάζεται σε τέτοια παιχνίδια, έμειναν πιστοί στο αγωνιστικό πλάνο του… μηδέν στην άμυνα και κατάφεραν με το γκολ του Νίκου Γκόλια να πάρουν τη νίκη.

Πριν ξεκινήσουμε την κριτική των παικτών πρέπει πρώτα να δούμε τον τρόπο παιχνιδιού που επέλεξε ο Άγγελος Αναστασιάδης γι αυτό το ματς. Η ομάδα του αγωνίστηκε με το 5-4-1 (3-4-3 επιθετικά) ούσα αρκετά πίσω από το κέντρο στημένη, πιέζοντας τις μπάλες προς τον Καμπιάσο και Μιλιβόγεβιτς με τον Φατιόν και Αναστασόπουλο. Αλλά και με τους Ντοντό και Αβραάμ στο δεύτερο ημίχρονο αναγκάζοντας τους «ερυθρόλευκους» να πλαγιοκοπήσουν ακυρώνοντας κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τις επιθέσεις από τον άξονα. Αυτή φάνηκε πως ήταν η βασική αμυντική εντολή.
Επιθετικά η ΑΕΛ επέλεξε το γνωστό παιχνίδι της με τις διαγώνιες μπαλιές για να εκμεταλλευτεί τους γρήγορους επιθετικούς, έδειξε βελτίωση στις στημένες φάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, ενώ προσπάθησε να κλέψει μπάλες στον άξονα για να βγει με προϋποθέσεις στην επίθεση.
Ο Μακεδόνας τεχνικός διάβασε σωστά το ματς και η νίκη σήμερα είναι κατά μεγάλο ποσοστό δική του.
Η κριτική των παικτών:
Γεννάδιος Ξενοδόχοβ: Ο τρίτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ σε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος. Μετά το λάθος του Ντεγκρά λογικό είναι να νιώθεις τρακαρισμένος. Αυτό δεν ισχύει όμως στο ματς με τον Ολυμπιακό για τον Ελληνογεωργιανό κίπερ που ήταν εξαιρετικός. Εκεί όπου χρειάστηκε, είχε ουκ ολίγες καλές στιγμές. Αν χρειάζεται να αναφερθεί κάτι είναι το οι αδυναμίες σε κάποιες εξόδους αλλά και η έλλειψη υπομονής όταν έκανε το μπλοκ και έπρεπε να βγάλει την ομάδα στην κόντρα. Πολλές φορές έπρεπε να δώσει ανάσες στην ομάδα του και όχι να αναζητήσει γρήγορες μεγάλες μπάλες. Παρόλα αυτά ήταν θετικός
Βασίλης Ρέντζας: Δύσκολο το έργο του Λαρισαίου μπακ. Είχε αντιπάλους τους Σεμπά, Ελιονούσι και αργότερα τον Φορτούνη. Το στοίχημα όμως το κέρδισε σήμερα με αυτούς τους αντιπάλους αμυντικά. Επιθετικά πέρα από τις πρωτοβουλίες του πρώτου 20αλέπτου με κάποια σουτ από μακρινή απόσταση, πήρε και κάποιες επιθέσεις με σέντρες οι οποίες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Γενικά όμως είχε τις δυνάμεις να αντέξει σε υψηλό επίπεδο κι αν είχε κάποιες πιο σωστές αποφάσεις στην τελική προσπάθεια ίσως είχε καταφέρει ακόμη περισσότερα.
Οούσου-Ανσά Κοντόρ: Όσο κι αν ακούγεται οξύμορο το πλάγιο άουτ προσδίδει πολλά. Ειδικά αν υπάρχει παίκτης στην ομάδα που σημαδεύει πάνω από 40 μέτρα στη μοναδική στιγμή σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι που επιτρέπονται τα χέρια. Ο Κοντόρ κατάφερε να αναστατώσει τον Ολυμπιακό με αυτό το στοιχείο ενώ αιφνιδίασε με τα ανεβάσματα του και τις σωστές και σίγουρες πάσες του.
Νίκος Γκόλιας: Ο σκόρερ! Ούτε στο πιο ωραίο όνειρο δεν θα μπορούσε να το δει! Γκολ στα τελευταία λεπτά με το ντεμπούτο του με την «βυσσινί» φανέλα και μάλιστα με τον Ολυμπιακό. Αυτό το παιχνίδι θα είναι για τον Γκόλια ένα ματς που δύσκολα θα ξεχάσει. Είχε αντίπαλο τον Καρντόσο στο πρώτο ημίχρονο, άλλαξε και με τον Ιντέγιε στα μαρκαρίσματα. Γενικά θετικό πρόσημο για τον Καρδιτσιώτη στόπερ που έγραψε ιστορία σήμερα.
Μπόρισλαβ Γιοβάνοβιτς: Ο ρόλος του ήταν περισσότερο να διορθώνει τα κακώς κείμενα στην άμυνα. Ο αρχηγός της ΑΕΛ είχε πολύ καλή παρουσία στο παιχνίδι κερδίζοντας πολλές μονομαχίες με πολύ δύσκολους αντιπάλους. Όταν χρειάστηκε να βγάλει την ομάδα στην κόντρα το έκανε με επιτυχία, ενώ θυσιάστηκε στη φάση του 34’ ρίχνοντας στο έδαφος με έξυπνο τρόπο τον Ιντέγιε πριν γίνει απειλητικός.
Πάβολ Φάρκας: Η χημεία που έχει με τον Γιοβάνοβιτς είναι δεδομένη. Αλλά και η εμπειρία του. Σήμερα μαζί με τον Γκόλια και τον Σέρβο στο κέντρο της άμυνας έδειξε καλά στοιχεία όμως θα μπορούσε να αποφύγει κάποια λάθη στα μαρκαρίσματα. Η συνολική του εικόνα όμως είναι καλή με δεδομένο ότι με το αριστέρο του πόδι καταφέρνει πολλές φορές με τις γνωστές διαγώνιες μπαλιές να βγάλει την ομάδα με καλές προϋποθέσεις μπροστά.
Άντονι Φατιόν: Αστείρευτος ο Αλβανός μέσος. Κατάφερε να παίξει με επιτυχία έναν απαιτητικό ρόλο στο χώρο της μεσαίας γραμμής, κάλυψε χώρους αμυντικά, έβαλε το… πόδι του στη φωτιά σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ενώ αν είχε αποφύγει τις πολλές λάθος πάσες θα είχε πραγματοποιήσει μυθική εμφάνιση.
Νίκος Αναστασόπουλος: Καλός για 60 λεπτά. Δίκαια αντικαταστάθηκε στο 73΄που έμεινε από δυνάμεις όμως κι αυτός μαζί με τον Φατιόν κέρδισαν αρκετές μπάλες στο κέντρο. Χρειάζεται να δουλέψει τα πολλά λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας και να αποφεύγει ενέργειες ρίσκου και εντυπωσιασμού που εκθέτουν την ομάδα του.
Ανδρέας Αβραάμ: Ο Κύπριος ίσως ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας σήμερα. Έκανε τα πάντα σήμερα για 87’. Μάρκαρε, κράτησε μπάλες, κινούνταν έξυπνα στο χώρο. Σε γενικές γραμμές έχει ανεβάσει τα στάνταρ του με τις εμφανίσεις του και όλοι περιμένουν ανάλογη συνέχεια.
Ντοντό: Ο Βραζιλιάνος με το καλημέρα έδειξε αν μη τι άλλο πως διαθέτει ποιότητα. Δεν είναι μόνο οι ντρίμπλες αλλά περισσότερο οι σωστές επιλογές του μετά από αρκετή πίεση δείχνοντας πως με τις παραστάσεις που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι σε μια ηλικία να βοηθήσει σημαντικά την ΑΕΛ στη συνέχεια. Έπαιξε για 81’ και μπορεί ακόμη να… βρίσκεται με τους Ναζλίδη και Αβραάμ όμως ο χρόνος είναι υπέρ του.
Θωμάς Ναζλίδης: Έδωσε πολλές μάχες σήμερα. Ο Ναζλίδης μπορεί επιθετικά να σπατάλησε αρκετές ευκαιρίες όμως κράτησε μπάλα, έδωσε αρκετές μονομαχίες με τα αντίπαλα στόπερ ενώ όταν χρειάστηκε να παίξει με πλάτη το έκανε με επιτυχία. Είναι ένα σημαντικό γρανάζι σε αυτή την ΑΕΛ και θα χρειαστεί στα επόμενα παιχνίδια.
Ανδρέας Λαμπρόπουλος: Έπαιξε για  17 λεπτά και δεν μπορεί να κριθεί.
Νίκο Βαρέλα: Έπαιξε για 9 λεπτά και δεν μπορεί να κριθεί.
Μίλος Ντέλετς: Έπαιξε για  3 λεπτά και δεν μπορεί να κριθεί.

Σχόλια